Beefit

Beefit is een eerstelijns multidisciplinair programma, waarbij plezier in bewegen en gezond eten centraal staat. De GGD, diëtist en kinderfysiotherapeut werken samen om kinderen een gezonde levensstijl aan te leren en om een gezond gewicht te bereiken.

Algemeen

Samen met de diëtist en kinderfysiotherapeut ga je werken aan een gezonde levensstijl van je kind. Dit wordt gedaan door, naast meer te bewegen en beter te eten, het gezin te onderwijzen in voeding en fitheid.

Wanneer door bijvoorbeeld een dieet de balans tussen voeding en bewegen verstoord wordt, is een onbewust lichamelijke reactie op het energietekort om ook minder te gaan bewegen. Bij kinderen is dit onwenselijk, omdat zij juist een gezonde en actieve leefstijl moeten aanleren. Om deze reden is het programma gericht op ‘normaal’ en gezond eten en genieten van bewegen. Dit zodat kinderen deze verandering volhouden tot in de volwassenheid, op een normale en gezonde manier. Na het Beefit programma heeft het gezin voldoende kennis en mogelijkheden om zelf de verandering in stand te houden. 

Te weinig bewegen is de oorzaak van overgewicht, niet het gevolg.
Overgewicht wordt veroorzaakt door een jarenlang durende positieve energiebalans, dat wil zeggen te veel energie innemen (eten) en te weinig energie verbruiken (bewegen). Alle overtollige energie in het lichaam wordt opgeslagen als vet. Die balans kan beïnvloed worden door dagelijks minder (of beter) te eten, of door meer te bewegen. 

Van kinderen wordt in het algemeen gedacht dat ze van nature lichamelijk actief zijn, dat ze nauwelijks aangemoedigd hoeven te worden om buiten te gaan spelen en te sporten. De laatste 25 jaar is er echter veel veranderd in onze woon-, werk- en schoolomgeving. Helaas beweegt bijna tweederde van de jongeren te weinig. Voldoende lichaamsbeweging is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde groei en ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Wanneer beweegt een kind eigenlijk voldoende?

Misverstanden m.b.t. gewichtscontrole

  • Extra lichaamsbeweging doet het energiegebruik nauwelijks toenemen en is dus niet effectief
  • Extra lichaamsbeweging vergroot de eetlust en kan dus averechts werken
  • Uitsluitend met een energiebeperkt dieet (lijnen) kan men het gewicht onder controle brengen en lichaamsbeweging is daarbij niet nodig.

Vergoeding kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Overgewicht of obesitas is alleenstaand geen indicatie voor kinderfysiotherapie. Echter bijvoorbeeld problemen met bewegen, kracht of conditie wel. Wil je weten of je kind in aanmerking komt voor kinderfysiotherapie? Neem dan contact op met Fysiotherapie Gilze.

Vergoeding Diëtist

De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierin zit drie uur dieetbehandeling. Wil je weten of je kind in aanmerking komt? Neem contact op met de diëtistenpraktijk Rob van der Werf, 06-46392791 of info@robvanderwerf.nl

Meer weten?

Meer informatie
Voornaam
Achternaam