Claudicatio Intermittens

Etalagebenen (ofwel Claudicatio Intermittens) is een aandoening waarbij arteriosclerose optreedt, slagaderverkalking in de volksmond. Bij slagaderverkalking wordt de ader vernauwd. Dit zorgt ervoor dat de spieren in de benen niet of onvoldoende kunnen worden voorzien van zuurstof. De bloedcellen zorgen er immers voor dat spieren en andere weefsels in het lichaam worden gevoed met alle belangrijke stoffen. Door het tekort aan zuurstof kunt u pijn, kramp, tintelingen of stijfheid in het been ervaren. Door even rust te nemen zakt dit gevoel weer weg. Men zegt ook wel door even te stoppen met lopen om een etalage in te kijken. Echter zorgt dit proces dat de loopafstand en loopsnelheid verminderd.

Hier valt zeker iets aan te doen! Looptraining is de oplossing: Uit onderzoek blijkt dat gesuperviseerde looptraining de pijnvrije loopafstand kan verdubbelen maar vaker nog kan verdrie- of viervoudigen. Ook kunnen tijdens de looptraining beïnvloedbare risicofactoren als roken, eetgedrag, alcohol en beweegarmoede worden aangepakt. Looptraining leidt op de lange termijn in de meeste gevallen zelfs tot een beter resultaat dan een dotterbehandeling.

Behandeldoelen bij looptraining:

  • Vergroten van de pijnvrije en maximale loopafstand
  • Vergroten van de pijntolerantie
  • Verbeteren van het uithoudingsvermogen
  • Verminderen van angst voor inspanning en pijn
  • Verbeteren van het looppatroon
  • Inzicht geven in de aandoening en wat u hier zelf aan kunt doen

Fysiotherapie Gilze is aangesloten bij het Claudicationet, dit is een netwerk van extra geschoolde fysiotherapeuten op het gebied van looptraining. Hierdoor ben je bij ons verzekerd van hoogwaardige kwalitatieve zorg op het gebied van Claudicatio Intermittens.

Meer weten?

Meer informatie
Voornaam
Achternaam