Geriatriefysiotherapie

Informatie over geriatrie fysiotherapie

Ouder worden neemt een hoop lichamelijke veranderingen met zich mee. Regelmatige lichamelijke activiteit kan de gevolgen van het verouderingsproces vertragen. Beweging heeft een positieve invloed op de participatie, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Daarnaast voelen getrainde ouderen zich over het algemeen zekerder, zowel lichamelijk als geestelijk. Door regelmatig in beweging te zijn onder begeleiding van een fysiotherapeut, neemt conditie en spierkracht toe en verkleint u het valrisico.

Wanneer kan je naar een geriatriefysiotherapeut?

Een geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en mensen die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Hierbij kun je denken aan:

  • Revalidatie na een beroerte of hartfalen
  • Conditie opbouw na een gebroken heup
  • Fysiotherapie gericht op valpreventie
  • Risicovermindering van chronische aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk
  • Pijnvermindering bij artrose
  • Overgewicht
  • Trainen voor de minder vitale oudere

Beweging heeft ook een positieve invloed op het mentaal welbevinden, vertragen van dementie en vermindering van depressieve klachten.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Er zal eerst een kennismakingsgesprek zijn om de hulpvraag duidelijk te krijgen. Vervolgens wordt, na lichamelijk onderzoek, samen een passend en persoonlijk behandelplan opgesteld. We streven ernaar dat je zo lang mogelijk kunt functioneren tijdens dagelijkse bezigheden. De geriatriefysiotherapeut adviseert en begeleidt ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Bijvoorbeeld over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Verwijzing en vergoeding

Fysiotherapie voor ouderen is met of zonder verwijzing toegankelijk. In het geval van een chronische indicatie is een verwijzing van huisarts of specialist wel verplicht. Mocht u twijfelen, neem dan contact op met uw therapeut.

Meer weten?

Meer informatie
Voornaam
Achternaam