Handtherapie

Je handen zijn een erg belangrijk deel van je lichaam, je gebruikt ze bij het grijpen, tillen, pakken, schrijven, knijpen, schroeven en nog veel meer. Wanneer je iets mankeert aan je hand of pols besef je pas hoe vaak je ze nodig hebt, en hoe een klacht je kan belemmeren in het dagelijkse leven, werk, sport en hobby’s. Je hand zit ingewikkeld in elkaar. Veel spieren, botten, pezen en banden zorgen ervoor dat je handen goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Hiermee kun je veel precieze handelingen uitvoeren, maar ook flinke kracht leveren. Daarom is een specifieke behandeling bij klachten aan de hand van groot belang.

Wanneer kan je naar een handtherapeut?

Handtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op alle functiestoornissen van de hand en de pols. Een handtherapeut is een fysiotherapeut die zich, via specifieke opleidingen, gespecialiseerd heeft in alle aandoeningen en stoornissen van de hand. De handtherapeut houdt zich bezig met het behandelen van stoornissen aan spieren, pezen, banden, gewrichten, botten en de huid, zoals littekens n.a.v. een operatieve ingreep.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Na een gedegen onderzoek, zal er samen met jou een behandeltraject worden opgesteld. De handtherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar behandelt ook zonder dat je een operatieve ingreep hebt ondergaan. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die precies afgestemd worden op je klachten en beperkingen. Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren in het dagelijkse leven en werk en hobby uit te kunnen oefenen.

Het revalidatieproces / behandelproces bestaat o.a. uit:

  • Wondverzorging
  • Littekenbehandeling
  • Oedeembestrijding
  • Spalktherapie
  • (Functionele) oefentherapie
  • Metingen

Meer weten?

Meer informatie
Voornaam
Achternaam