Valpreventie
Een val van de trap, struikelen over een mat of uitglijden op een gladde vloer…. Vallen is zo gebeurd. Het grootste aantal valongevallen gebeurd in en rondom uw eigen woning. Vallen kan vervelende gevolgen hebben: Lichamelijk letsel (zoals botbreuken en blauwe plekken) en de angst om opnieuw ten val te komen. Dit leidt tot minder bewegen, waardoor de conditie en kracht verminderen en men activiteiten gaat vermijden. Dit leidt weer tot een hogere kans op vallen.
Oorzaken van vallen
- Achteruitgang van de lichamelijke conditie en spierkracht als gevolg van het ouder worden en verminderde activiteit
- ‘Gevaarlijke’ situaties in en om het huis
- Medicatie die uw reactievermogen kan beïnvloeden
- Slechter zien
- Duizeligheid
Wat houdt valpreventie in?
Het doel van valpreventie is de kans op vallen verminderen en daarmee de valangst te verminderen. Tijdens het programma gaan we verder in op het veilig handelen en pakken we ‘gevaarlijke’ situaties in en om uw huis aan. Door middel van een valanalyse maken we de risicofactoren voor het vallen inzichtelijk en bespreken we de mogelijkheden voor u. De training kan individueel maar ook in groepsverband plaatsvinden. Daarnaast kunnen we eventueel een ergotherapeut inschakelen om samen met u te kijken naar mogelijke aanpassingen in huis.
Voor wie is valpreventie?
Valpreventie kan met name zinvol zijn voor thuiswonende ouderen die slecht en/of onzeker te been zijn en angst hebben om te vallen. Dus wilt u een valpartij voorkomen en meer zekerheid hebben tijdens het lopen, neem dan contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken.